Αλληλεγγύη στον Σάββα Ξηρό (Θεσσαλονίκη)

athens_6-10-06_anarchists_in_solidarity_to_savvas_xiros__3_Την Τρίτη 18 Δεκέμβρη εξετάζεται η αίτηση αποφυλάκισης και η αίτηση για κατ’ οίκον νοσηλεία του  Σάββα Ξηρού, ο οποίος είναι φυλακισμένος εδώ και δέκα χρόνια για την δράση της  επαναστατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

Οι συνθήκες του εγκλεισμού, επιδείνωσαν την κατάσταση της υγείας τους καθώς αυτή τη στιγμή (παραμένοντας έγκλειστος κάτω από ειδικές συνθήκες κράτησης) αντιμετωπίζει σχεδόν ολική τύφλωση από το ένα μάτι,  σκλήρυνση κατά πλάκας, προβλήματα  ακοής,  ενώ έχει σοβαρά προβλήματα στο δεξί χέρι και  στο νευρικό και κυκλοφορικό του σύστημα.

Η αρχή όμως αυτής της ιστορίας δεν ξεκινάει σήμερα. Τον Ιούλιο του 2002 συλλαμβάνεται καθώς εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στα χέρια του και μεταφέρεται στον ευαγγελισμό όπου παραμένει για  δεκάδες μέρες. Μετά από τους πρώτους βασανισμούς (χορήγηση ψυχοτρόπων ουσιών και συστηματική ψυχολογική πίεση), οι οποίοι συνεχίζονται όλα αυτά τα χρόνια μέσα σε λευκά κελιά όπου βρίσκεται πλήρως απομονωμένος, με μεταγωγές-express για διάφορες επεμβάσεις  και με απορριπτικές απαντήσεις στις αιτήσεις αποφυλάκισής του, η υγεία του βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η 10ημερη -έπειτα από απόφαση των γιατρών- παραμονή του στο ΑΧΕΠΑ έναντι της απόφασης για  5μηνη νοσηλεία του εκεί.

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν μια ελληνική ιδιαιτερότητα, αλλά έρχονται  να συμπληρώσουν μια σειρά από παρόμοιες τακτικές βασανισμού και απόπειρες φυσικής εξόντωσης απέναντι σε αιχμάλωτους αγωνιστές στην Ευρώπη,  όπως στα μέλη της Action Directe Joelle Aubron και  Nathalie Menigon (η πρώτη πέθανε λίγο μετά την αποφυλάκιση της, ενώ η δεύτερη έπαθε δύο εγκεφαλικά επεισόδια και έμεινε ημιπληγική μέσα στη φυλακή), τα μέλη της RAF που αυτοκτονήθηκαν με σημάδια από μαχαίρια σε κελιά απομόνωσης, και τα μέλη των επαναστατικών πυρήνων  Sonja Suder και Christian Gauger που συνελήφθησαν 33 χρόνια μετά από τις ενέργειες που κατηγορούνται σε ηλικίες 79 και 70 χρονών αντίστοιχα.

Η κατασταλτική στρατηγική της διεθνοποιημένης αυτοκρατορίας δεν επιτάσσει μόνο την -με κάθε δυνατό τρόπο- απόσπαση πληροφοριών από τους αιχμάλωτους επαναστάτες, δεν επιφυλάσσει μόνο την απομόνωση τους από τις κοινωνικές διεργασίες, δεν λειτουργεί μόνο παραδειγματικά για να εμφυσήσει το φόβο στους κύκλους και στις κοινότητες αγώνα, αλλά προετοιμάζει την πνευματική και σωματική εξόντωση αυτών που στάθηκαν με αξιοπρέπεια απέναντι στην ολοκληρωτική επέλασή του καπιταλισμού.

Γεγονότα σαν κι αυτά που διαδραματίστηκαν στον Ευαγγελισμό αλλά και στην δεκάχρονη παρουσία του Σάββα Ξηρού στις φυλακές, αποτελούν την αιχμή της κρατικής βαρβαρότητας, αλλά συνάμα και την ουσία της. Όσο κι αν επιχειρείται να καμουφλαριστεί παρέχοντας «ελευθερίες» και «δικαιώματα», η δημοκρατία δεν είναι παρά ένας πονηρός τρόπος διαχείρισης των ζωών μας, ο οποίος, όταν οι περιστάσεις το επιτάξουν θα αποπειραθεί να συνθλίψει κάθε εξέγερση και αγώνα, κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια . Οι «εξαιρέσεις» και οι «παρατυπίες» που σήμερα επιβεβαιώνουν έναν κανόνα «δημοκρατικών ευαισθησιών» παραμένουν τέτοιες, όσο το κράτος μπορεί να διαχειριστεί την οργή μας με άλλους, πιο ανώδυνους, τρόπους. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η μοίρα του καθενός και της καθεμιάς από εμάς, θα είναι διαφορετική από αυτή του Σάββα Ξηρού, σε καιρούς κοινωνικής έντασης, σε καιρούς σαν κι αυτούς που ήδη ζούμε, σε καιρούς σαν κι αυτούς που έρχονται.

Η οποιαδήποτε αναφορά μας στις εν λόγω τακτικές δεν γίνεται για να προβληθεί κάποια ανθρωπιστική οπτική σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Σάββα Ξηρού. Κάθε μας κίνηση γίνεται όχι για να καταγγείλουμε τα διάφορα βασανιστήρια του εχθρού ή για να αποδείξουμε την ορθότητα ή μη των νόμων του, αλλά  για να τα αναδείξουμε και να αναγνώσουμε τις κινήσεις του. Για να σταθούμε πιο σίγουροι απέναντι στα κατασταλτικά του σχέδια και να οργανώσουμε σε πείσμα των καιρών, τους δικούς μας πολύμορφους αγώνες για την απελευθέρωσή από τα δεσμά του κράτους και του καπιταλισμού.

Κάθε μας κίνηση έρχεται να συμπληρώσει τα μισοτελειωμένα βήματα των φυλακισμένων συντρόφων/ συντροφισσών που βρίσκονται ακόμη μακριά από τις κοινότητες και τους αγώνες που εκδηλώνονται στους δρόμους. Υπενθυμίζοντας σε όλους πως βρισκόμαστε μαζί τους, πολεμώντας από την ίδια πλευρά του οδοφράγματος.  

ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΞΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΗΘΗ ΝΑ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΤΟΥΣ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΗΣ Ε.Ο. 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΣΑΒΒΑ ΞΗΡΟ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s